Select Page

Drage učenke in učenci, spoštovani starši, skrbniki.

V sredo, 1. 9. 2020, se pričenja novo šolsko leto, ki pa bo zaradi ukrepov povezanih s COVID 19 zelo podobno lanskemu.

Pouk bo za vse ZDRAVE učence potekal v šoli v skladu s šolskim koledarjem po tako imenovanem modelu B in upoštevanjem Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 in Odloka o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu.

Tudi v šolskem letu 2021/2022 nas bo dnevno v šoli okoli 680. Prav zato je toliko bolj pomembno, da v šolo prihajamo le če smo popolnoma zdravi.

Ker vemo, da ste se mnogi med vami šele pred dnevi vrnili iz držav, ki so na korona zemljevidu obarvane z rdečo barvo, prosimo, da ste še bolj pozorni na zdravstveno stanje svojega otroka. V kolikor menite, da obstaja možnost, da bi vaš otrok bil okužen s COVID 19, ga ne pošljite v šolo, njegovo odsotnost in razlog zanjo pa sporočite v tajništvo šole.

Kako bo potekal prvi šolski dan?

 • Učenci 2., 3., 4. in 5. razreda se zberejo na šolski ploščadi ob 8.40. Po pozdravnem nagovoru ravnateljice, bodo skupaj z razredničarkami odšli v svoje učilnice, kjer bodo dobili vse potrebne informacije in navodila o poteku dela v novem šolskem letu. Ob vstopu v šolo si bodo razkužili roke in nadeli obrazno masko, ki si jo učenci prinesejo s seboj. Aktivnosti v šoli (skupaj z malico) bodo potekale do 10.20, ko bodo razredničarke učence pospremile na ploščad pred šolo.
 • Učenci 6., 7., 8. in 9. razreda se zberejo na šolski ploščadi ob 8.20. Po pozdravnem nagovoru ravnateljice, bodo skupaj z razredničarkami odšli v svoje učilnice, kjer bodo dobili vse potrebne informacije in navodila o poteku dela v novem šolskem letu. Ob vstopu v šolo si bodo razkužili roke in nadeli obrazno masko, ki si jo učenci prinesejo s seboj. Aktivnosti v šoli (skupaj z malico) bodo potekale do 10.00, ko bodo razredničarke učence pospremile na ploščad pred šolo.

Prvi šolski dan v šoli ne bo jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, tudi ne bo zajtrka, kosila in popoldanske malice.

Kaj prinesejo učenci prvi šolski dan s seboj?

Šolske copate (natikači niso dovoljeni!!!), mapo in peresnico ter prazno šolsko torbo.

Učenci 3. razreda naj s seboj prinesejo popolnoma vse šolske potrebščine.

ZAŠČITNI UKREPI: 

V preteklem šolskem letu smo na šolo prejeli precej dopisov v katerih ste izražali svoje nezadovoljstvo z razkuževanjem rok, nošenjem obraznih mask in drugimi zaščitnimi ukrepi, ki smo jih v zaščito otrok pred okužbo s COVID-19 na šoli izvajali. Naj spomnim, da smo javna osnovna šola in moramo dosledno upoštevati ukrepe in odloke Vlade RS:

A OBRAZNE MASKE 

Nošenje obrazne maske je kot nujen in učinkovit ukrep predlagala strokovna komisija Ministrstva za zdravje, obveznost nošenja je določil odlok, ki ga je sprejela Vlada RS (Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ;Uradni list RS, št. 129/21 in 132/21). Ravnateljica kot poslovodni in pedagoški vodja šole ne morem in ne smem presojati strokovnih ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka.

Kaj to pomeni?

V skupnih prostorih (npr. na hodniku, v garderobi ipd.) je obvezna uporaba obraznih mask za VSE učence in zaposlene šole.

V času pouka za učence od 1. do 5. razreda, ki so samo z učenci svojega oddelka, ni potrebna. V kolikor jo kdo želi imeti, jo lahko uporablja.

V času pouka za učence 6. razreda, ki so samo z učenci svojega oddelka, ni potrebna, je priporočljiva.

V času pouka je za učence 7., 8. in 9. razreda je uporaba obrazne maske obvezna.

Edini razlog, ki je lahko opravičena izjem od obveznosti nošenja mask, je zdravniško potrdilo, iz katerega izhaja, da otrok iz zdravstvenih razlogov ne sme nositi maske. 

B SAMOTESTIRANJE učencev 7., 8. in 9. razreda 

Samotestiranje učencev do dopolnjenega 15. leta starosti je za učence 7., 8. in 9. razreda PROSTOVOLJNO. Starši učenca, ki se boste odločili, da se bo vaš otrok samotestiral, boste na šoli prejeli natančna navodila, kje lahko prevzamete teste ter navodila za uporabo.

C RAZKUŽEVANJE ROK 

Učenci si ob vstopu v šolo razkužijo roke. Uporablja se razkužilo primerno tudi za občutljivo kožo. V kolikor ima vaš otrok kakršnekoli dermatološke težave in bi želeli, da si roke namesto razkuževanja umije z milom in vodo, prosimo, to pisno sporočite otrokovi razredničarki.

D POGOJ PCT

Vse osebe, ki so starejše od 15 let, morajo ob vstopu v šolo izpolnjevati pogoj PCT.

Nekaj informacij, kako bo potekalo delo v šoli

 • V šoli bodo vsi ZDRAVI učenci.
 • Pouk bo potekal v matičnih učilnicah učencev.
 • V šolo vstopajo LE učenci, starši jih pospremijo najdlje do vhodnih vrat šole.
 • Vstop v šolo je dovoljen le učenkam in učencem ter zaposlenim šole.
 • Učenci, ki niso vključeni v jutranje varstvo, vstopajo v šolo 10 minut pred začetkom pouka.
 • Odhod domov: učenci, ki niso vključeni v OPB, bodo takoj po zadnji aktivnosti oz. kosilu zapustili šolo.
 • Učenci, ki so vključeni v OPB: ob uri, ki ste jo zapisali na prijavo v podaljšano bivanje, bo otrok odhajal iz šole. Če ste napisali na prijavo, da bo otrok odhajal iz šole ob npr. 15.30, ga bo učitelj ob tej uri poslal domov. V primeru, da boste po otroka prišli prej oz. kasneje od dogovorjene ure, to spremembo zapišite otroku v beležko, ki jo otrok pokaže učitelju podaljšanega bivanja.

Učenci prvega razreda: ob dogovorjeni uri bodo prvošolci pospremljeni do vhodnih vrat.

Varovanja otrok pred šolo ne moremo zagotoviti, zato po svojega otroka prihajajte pravočasno! 

 • Pouk bo potekal po urniku, ki bo objavljen na spletni strani šole.
 • Interesne dejavnosti se bodo izvajale v skladu s priporočili NIJZ – kadar bodo v skupini učenci dveh ali več oddelkov, bodo obrazne maske obvezne.
 • V skladu s priporočili NIJZ bo potekal fakultativni pouk in izbirni predmeti – – kadar bodo v skupini učenci dveh ali več oddelkov, bodo obrazne maske obvezne.
 • Sporočamo, da ne zmoremo zagotoviti po oddelkih popolnoma ločenega jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Kadar bodo v skupini učenci dveh ali več oddelkov, bodo obrazne maske obvezne.
 • Učenci bodo uporabljali svoje garderobne omarice.
 • Prinašanje igrač v šolo ni dovoljeno.
 • Otroci si v šoli ne bodo umivali zob.
 • Dopoldansko malico bodo vsi učenci jedli v učilnicah, učenci 1. in 2. razreda bodo v učilnicah jedli tudi kosilo. Vsi ostali učenci bodo jedli kosilo po prilagojenem urniku v jedilnici. Tudi zajtrk in popoldansko malico bodo učenci zaužili v jedilnici. Za evidentiranje obrokov bodo potrebovali ključke.
 • Pitniki se v šoli ne bodo uporabljali. Predlagamo, da vaš otrok s seboj v šolo dnevno prinaša bidon. Bodo pa gotovo imeli otroci na voljo v šoli dostop do sveže vode in ob obrokih tudi pijačo.
 • Od 1. septembra 2020 naprej veljajo vse prijave na jutranje varstvo, zajtrk, malico, kosilo, OPB in popoldansko malico po podatkih, ki ste nam jih posredovali pred zaključkom prejšnjega šolskega leta.
 • Vsi dnevi dejavnosti bodo potekali v šoli ali njeni okolici, šole v naravi bodo organizirane glede na situacijo s COVID-19.
 • Pogovorne ure, roditeljski sestanki (razen prvega), pogovorna okna … potekajo praviloma na daljavo ali po telefonu. Za vstop v šolo morajo starši izpolnjevati pogoj PCT.

KUHINJA

S pričetkom počitnic se je pričela popolna obnova šolske kuhinje z jedilnico. Dela naj bi se predvidoma zaključila sredi oktobra. Do zaključka del bomo v začasni kuhinji pripravljali zajtrke ter dopoldansko in popoldansko malico, kosilo pa nam bodo kuhali na OŠ Bojana Ilicha Maribor in OŠ borcev za severno mejo Maribor.

DIETNA PREHRANA

Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši učencev za kar je potrebno izpolniti potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka (poenoten obrazec za potrebe vzgojno-izobraževalnih zavodov), ki ga izda specialist pediater z dodatnim znanjem iz ustreznega področja ali izbrani zdravnik (ki naj bi bil specialist pediater ali specialist šolske medicine) na podlagi izvida specialista pediatra.

Zato pozivamo starše otrok, ki potrebujejo dietno prehrano, da do začetka novega šolskega leta 2021/2022, to je do 31.8.2021 dostavite zdravniško potrdilo vsemi potrebnimi prehranskimi navodili, ki jih bomo upoštevali pri pripravi obrokov za posameznega učenca. Dietno prehrano bomo pripravljali v okviru svojih možnosti od dogovorjenega dne dalje.

Če se potreba po dietni prehrani pojavi med šolskim letom, se dietna prehrana odobri po prejemu zdravniškega potrdila s prehranskimi napotki.

Potrdilo je potrebno dostaviti vsako šolsko leto. Zdravniško potrdilo je potrebno tudi v primeru opustitve diete ali sprememb pri prehrani.

Iskreno prosimo, da upoštevate zapisano. Jasno nam je, vam in nam, da ne bo enostavno. Zagotovo pa nam bo skupaj uspelo!!!!!

Kolektiv OŠ Tabor I Maribor

 

(Skupno 304 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost