Skoči na glavno vsebino
Select Page

Shema šolskega sadja in zelenjave

ŠOLSKA SHEMA (ŠS)

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Nosilec ukrepa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije. Izvajalec ukrepa je Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Glavni element šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah.

 

Namen šolske sheme je povečati trend uživanja sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih s poudarkom na lokalni pridelavi ter izboljšati prehranske navade otrok. Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki prav tako povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.

Naša šola od leta 2009 sodeluje v evropski »shemi šolskega sadja in zelenjave« s finančno podporo Evropske unije. Šolska shema se izvaja od leta 2017. S tem skupaj z Evropsko unijo prispevamo k boljšemu zdravju naših učencev.

Sadje in zelenjavo ter mleko in mlečne izdelke iz šolske sheme razdeljujemo v času malice, in sicer predvsem integrirano in ekološko pridelano sadje in zelenjavo. Trudimo se, da učencem ponudimo čim več lokalno pridelanega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, saj je le-to večje hranilne in biološke vrednosti ter kakovosti v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas.

Pri izvajanju Šolske sheme sadja in zelenjave lahko izbiramo med naslednjimi vrstami svežega sadja in zelenjave:

SADJE ZELENJAVA
jabolka paradižnik
hruške zelje
marelice kolerabica in koleraba
češnje in višnje korenje
breskve in nektarine kumare in kumarice
slive paprika
kaki rdeča redkvica
fige cvetača
kivi zelena (stebelna)
mandarine repa
melone redkev
lubenice komarček
jagode šparglji (beluši)
borovnice buče in bučke
rdeči in črni ribez ohrovt
maline brokoli
grozdje solata
orehi radič
lešniki peteršilj
žižola zelena (gomoljna)
rdeča pesa

 

Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami predelane zelenjave in suhega sadja:

PREDELANA ZELENJAVA SUHO SADJE
kisla repa jabolka
kislo zelje hruške
slive
kaki
češnje

V okviru razdeljevanja šolskega mleka in mlečnih izdelkov, šola lahko ponuja:

mleko, mleko brez laktoze
jogurt
kislo mleko
kefir
pinjenec
skuta

Mleko in mlečni izdelki ne smejo vsebovati dodanega sladkorja ali drugih sladil, arom, čokolade, kakava, sadja ali oreščkov.

Vabimo vas, da si ogledate in uporabljate spletno stran o šolski shemi. Ta je namenjena obveščanju javnosti o šolski shemi, predvsem je uporabna za šole, otroke, starše ter dobavitelje sadja in zelenjave.

Naslov spletne strani: https://www.gov.si/teme/solska-shema/.

(Skupno 827 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost