Select Page

Tradicionalni slovenski zajtrk

dan slovenske hrane

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos bo to v petek, 17. novembra.
Otroci bodo zajtrkovali črn kruh, med, maslo, domače mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

tsz.jpg

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri vsakodnevnih dejavnostih ter o racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o zdravem načinu življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem se tudi zagotavlja trajnostna raba površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjajo se delovna mesta na podeželju obenem pa se dviga stopnja samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšuje prehranska varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja.
Projekt bomo izvedli prvo šolsko uro. Po tej uri bodo potekale dejavnosti po ustaljenem urniku.
V oddelkih tretjega razreda bo gospod Marjan Korošec iz čebelarskega društva Maribor predstavil čebelarstvo in pomen čebel za okolje in pridelavo hrane.
V oddelkih petega razreda bo gospa Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor predstavila ekološko, integrirano pridelavo hrane ter pomen uživanja lokalno pridelane hrane.
Z otroki bomo izvedli različne aktivnosti z naslednjimi vsebinami: pomembnost uživanja lokalno predelane hrane, pomembnost zajtrka v prehrani ter kultura prehranjevanja.

Lidija Rakić

Najnovejši prispevki

Novejše fotografije

Koledar prispevkov

oktober 2020
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
(Skupno 1.170 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost