Skoči na glavno vsebino
Select Page

Danes, 16. 10. 2020, obeležujemo Svetovni dan hrane. Tako Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. izpostavlja pandemijo COVID-19, ki je pomembno zaznamovala leto 2020 tudi s prehranskega vidika.

To obdobje nas je opomnilo, da je lahko dostop do zdravju koristne in varne hrane otežen, predvsem za revne in ranljive skupine. Po oceni FAO trpi zaradi lakote 8,9 % svetovnega prebivalstva, za kar se med drugim krivi tudi nestabilne gospodarske razmere na svetovnih trgih, ki se zaradi pandemije še slabšajo.

Za Slovenijo je značilno, da smo v veliki meri odvisni od uvoza hrane, kar povečuje naše tveganje za prehransko varnost. V tem času je še toliko bolj pomembno, da je prehrana v čim večji meri iz kakovostnih, hranilnih in lokalnih živil.

Na NIJZ so oblikovali Prehranske nasvete namenjene posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19 (NASVETI), ki bodo odgovorili na številna vprašanja, ki se vam/nam zastavljajo.

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost