Skoči na glavno vsebino
Select Page

Naša šola že drugo leto sodeluje z Bundesrealgymnasium iz Lipnice v Avstriji. Po prvih dogovorih, je sodelovanje postalo zelo aktivno. V lanskem šolskem letu smo gostili avstrijske profesorje in jim pobliže, skozi hospitacije, prikazali učenje tujih jezikov na OŠ Tabor I.

Obiskali smo jih tudi na njihovi gimnaziji in se seznanili z avstrijskim šolskim sistemom, njihovimi delovnimi in materialnimi pogoji, vzgojnim načrtom ter prisostvovali pri urah pouka.

Decembra lani pa smo sodelovanje nadgradili in v  Lipnico peljali 20 naših učencev, ki se učijo italijanski, nemški in angleški jezik. Nepričakovano so se med mladimi stkale vezi, izmenjali so si elektronske naslove in telefonske številke ter nas s tem prijetno presenetili.

V sredo, 27. 3. 2019, pa smo bili gostitelji zopet mi. Gostili smo 19 dijakov 6. razreda in 2 profesorja.  Vsem se je zdelo zanimivo, ko so ugotavljali, zakaj so avstrijski gimnazijci v 6. razredu stari 16 let, naši učenci pa 12.

Pripravili smo jim 3 aktivne ure. Pri prvi so sodelovali pri uri nemščine s prvošolčki. Skupaj so risali zastavice, peli pesmico »Mojster Jaka« in se učili slovenskih besed. Njihovi mentorji so bili naši najmlajši, ki so se odlično izkazali. Ura je bila čudovita, kulturna in povezovalna.

Drugo uro so dijaki preživeli pri uri angleščine v 2. razredu, kjer so se predstavljali v slovenščini, nemščini ali angleščini, peli pesmice, ponavljali besedišče in bili zelo aktivni.

Pri tretji uri pa so se končno srečali stari znanci, avstrijski dijaki in naši učenci 8. in 9. razredov. V skupinah so izdelali plakate na temo prijateljstvo v nemščini, italijanščini, angleščini in slovenščini.

Ob koncu dneva so se prijetno podružili še pri kosilu v šolski jedilnici.

Poleg doseženih učnih ciljev, so učenci skozi ves dan predvsem krepili vseživljenjske kompetence in znanja: sodelovanje, pomoč, sprejemanje kulturnih in jezikovnih razlik in dejstvo, da jih učenje tujega jezika lahko zelo zbliža.

aktiv učiteljic tujega jezika

(Skupno 211 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost