Skoči na glavno vsebino
Select Page

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11. 2020, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že jubilejni, deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na epidemiološke razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi Dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom. Namen TSZ je sporočilo, da je pomembno začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrkovanje pozitivno vpliva tudi na učenje, saj se izboljša reševanje kompleksnih nalog, logično sklepanje, reševanje problemov, pozornost ter spomin. Ob tem ne smemo pozabiti na pomen uživanja lokalno pridelane hrane. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem se tudi ohranjajo delovna mesta na podeželju. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade. Med drugimi je to redno vsakodnevno zajtrkovanje. Na naši šoli bomo 20. novembra pri pouku na daljavo v okviru učnega procesa 1. šolsko uro namenili Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku ter pomenu rednega zajtrkovanja. V nadaljevanju dneva bodo učenci imeli dan dejavnosti na temo duševnega zdravja. Otroci bodo o poteku dneva dobili natančnejša navodila.
“Po jutru se dan pozna…”
“Prazna vreča ne stoji pokonci…”
“Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač….”

Oglejte si izobraževalni video tradicionalni slovenski zajtrk 2020, o sestavinah tradicionalnega slovenskega zajtrka in o pomenu lokalne, slovenske hrane in rednega zajtrkovanja:

TZS izobraževalni video

Še en video prispevek. Čebela v sliki in besedi:

ŽELIMO VAM DOBER TEK TER DAN BREZ STRESA!

(Skupno 233 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost