Skoči na glavno vsebino
Select Page

UNESCO je 5. oktober leta 1994 razglasil za svetovni dan učiteljev. To pa z namenom, da bi predstavil in poudaril poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju.

Na Osnovni šoli Tabor I Maribor je zaposlenih 60 učiteljev. Tisti, ki poučujejo mlajše učence, z njimi aktivno preživijo vsak dan približno 6 ur. Tisti, ki poučujejo starejše učence, pa imajo vsak dan priložnost delati tudi z več kot 150 različnimi učenci. Toliko kot je učencev, toliko je tudi izzivov. Biti učitelj ni (vedno) lahko, je pa gotovo lepo. Lepo je imeti priložnost mladim širiti obzorja, jim privzgajati znanje kot vrednoto, poučevati in se ob tem nenehno učiti. Lepo je vzgajati, pa čeprav je težko biti ves čas zgled ostalim. Lepo je biti ustvarjalen in še lepše biti navdušen nad ustvarjalnostjo učencev.

Učitelji so pravi življenjski voditelji. Z učenci delijo znanje, jih spodbujajo v težkih trenutkih, pomagajo pri razvoju potenciala vsakega posameznika ter učence usmerjajo na njihovi šolski poti.

Vsako leto v Mariboru podelijo najboljšim učiteljicam in učiteljem mesta Maribora in okolice priznanja in odličja za njihovo odlično učiteljsko delo. Priznanja in odličja so poimenovana po enem najboljših in najuspešnejših učiteljev/pedagogov Slovenije – po Mariborčanu Gustavu Šilihu. Letos je ena od prejemnic tega prestižnega odličja naša učiteljica, ga. Simona Klinger. Iskreno čestitamo učiteljici, ge. Simoni Klinger, ponosni smo na vas.

Prav danes je tudi Dan Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Na Pedagoški fakulteti že več kot 60 let izobražujejo študente, da postanejo potem učitelji. Večina učiteljev naše osnovne šole je postala učiteljev prav pri njih. Danes, na svoj dan, so svojim najboljšim sodelavcem podelili priznanja v zahvalo pri pomoči izobraževanja študentov – bodočih učiteljev. To posebno priznanje je prejela tudi naša šola.

Spoštovane učiteljice in spoštovani učitelji, najlepša hvala za ves trud in delo, ki ga vsakodnevno opravljate. Iskreno vam čestitamo ob vašem prazniku!

 

V nadaljevanju je zapisana pesmica srčne učiteljice Nine Jelen (poučuje na OŠ Ivana Škvarča v Zagorju ob Savi) in je v svojem delu opisala, kdo s(m) učitelji.

 

UČITELJ

Učitelj ni samo učitelj, učitelj je po malem vse.
Učitelj se kar naprej trudi, da veliko zna, da veliko ve.
Učitelj je včasih čistilec, včasih zdravnik, včasih je klovn, včasih sodnik.
Je pedagog, psiholog, biolog, učitelj je sem pa tja vse vrste log,
Je matematik, zgodovinar, geograf, slovenist … fino je, če je učitelj optimist.
Učitelj je pravljičar, pevec, baletnik, športnik, igralec, skratka umetnik.
Učitelj ni samo učitelj, učitelj je po malem vse.
A učitelj je zares učitelj, če ima na pravem mestu srce.
(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost