Skoči na glavno vsebino
Select Page

24. aprila 2020 so bili razglašeni rezultati 37. srečanja MLADI ZA NAPREDEK MARIBORA (https://zpm-mb.si/novice-dogodki/mladi-za-napredek-maribora-rezultati-3/)

OŠ Tabor I Maribor je v letošnjem šolskem letu sodelovala s tremi raziskovalnimi nalogami:

Sara Namestnik, 9. a, je ob pomoči mentorice, ge. Aleksandre Verbošt, pripravila raziskovalno nalogo BREZ GLASBE NE MOREMO –DEJSTVO!. V nalogi, ki sodi na interdisciplinarno področje, je avtorica ugotavljala, kako glasba vpliva na naše počutje. Zanimalo jo je, kakšen je vpliv glasbe na posameznika – katera glasba ima na posameznika največji vpliv, če in kako igranje instrumenta vpliva na posameznikovo počutje. Teoretična izhodišča je Sara nadgradila z raziskavo med učenci 8. in 9. razreda (N = 120) naše šole in intervjujem psihologa, ki glasbo uporablja pri svojem delu.

Matjaž Mihael Mars, 9. b, je pod mentorstvom ge. Barbare Vindiš Štular izdelal raziskovalno nalogo (področje književnosti) ŠTEFAN MODRINJAK – ŠTAJERSKI PREŠEREN. Raziskovalna naloga predstavlja mnogim neznanega Štefana Modrinjaka (1774–1827), pesnika slovenske predromantike. Avtor je raziskal pesnikovo življenjsko pot, analiziral nekaj njegovih še ohranjenih pesmi, se osredotočil na značilnosti narečja, v katerem je pisal, prav tako pa je ugotavljal vpliv drugih pesnikov ter jezikovne in zgodovinske vplive na Modrinjakovo delo. Opravil je tudi intervju z gospodom, ki hrani dela Štefana Modrinjaka.

Daša Jager, 7. b, je skupaj z mentorico, go. Miro Lorber, izdelala raziskovalno nalogo (področje slovenski jezik) z naslovom RABA SLOVENSKEGA JEZIKA NA PLAKATIH IN LETAKIH V MARIBORU IN OKOLICI. Avtorica se je v svojem delu lotila raziskovanja rabe slovenskega jezika na plakatih in letakih v mestu Maribor ter njegovi okolici, in sicer z namenom opozoriti na najbolj pogoste pravopisne, oblikoslovne in slogovne napake pri rabi jezika v javnem obveščanju. Skozi svoje delo nas Daša opozarja na skrb za ohranjanje in negovanje slovenskega jezika v slovenskem prostoru.

Vse tri naloge so dosegle odlično 2. mesto in s tem srebrno priznanje. Iskreno čestitamo vsem trem avtorjem in njihovim mentoricam!

Sara Namestnik, 9. a, je v programu Mladi za napredek Maribora sodelovala že tretjo leto zapored in zato prejela tudi knjižno nagrado. Bravo, Sara!

OŠ Tabor I Maribor je med sodelujočimi osnovnimi šolami zasedla odlično 8. mesto, med vsemi šolami pa 3. mesto glede napredka v projektu od lanskega šolskega leta. Za slednje so gotovo zaslužne koordinatorice dela z nadarjenimi učenci na naši šoli (mag. Rebeka Kolar, Maruša Kokol in Aleksandra Verbošt/Mojca Pevec Satler), ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo za vztrajnost, korektnost in odločnost.

(Skupno 276 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost